Erpisti tutkii - Tuotanto, vuodenvaihde ja kalenterit

Vuodenvaihde tuo mukanaan useissa yrityksissä tilikauden vaihdoksen, johon liittyy joukko hallinnollisia tehtäviä yrityksestä riippuen. Vuodenvaihteen lähentyessä ei kannata suinkaan unohtaa myöskään tuotantoa.

Mitä tuotannossa tulisi ottaa huomioon vuodenvaihteessa?

 

Business Centralin tuotantotilauksia, sekä toimituksen lupaamista käyttävien yritysten olisi hyvä muistaa laskettaa tuotannon kalenterinsa, jotta tuotannonsuunnittelu ja siihen liittyvät toiminnot toimivat myös jatkossa. Toki kalentereja voidaan laskettaa ympäri vuoden tai myös pidemmäksi ajanjaksoksi kerrallaan, mutta usein nämä kalenterit lasketetaan aina vuodeksi eteenpäin ja herkästi vuodenvaihteen lähestyessä nämä toimet unohtuvat ja aiheuttavat hämmennystä etenkin tuotannonsuunnittelua tai toimituksen lupaamista tehtäessä, kun mahdolliset päivämäärät yllättäen loppuvatkin kuluvan vuoden loppuun.

Mikäli käytössäsi on Business Centralin tuotannon ominaisuuksia, muista laskettaa:
tuotantosolun kalenterit
kuormitusryhmän kalenterit

 

Tuotantosolujen tai kuormitusryhmien ollessa käytössä, täytyy kalenterit laskettaa aina uudelleen seuraavalle jaksolle tai sen jälkeen, kun tuotannon peruskalenteriin on tehty muutoksia. Mikäli kalenteria ei ole laskettu, ei tuotannon kapasiteettia ole lainkaan käytössä, vaan se päättyy viimeiseen lasketettuun päivämäärään. Tuotantosolun tai kuormitusryhmän kalenteri ohjaa kaikkien toimintojen aikataulutusta kyseisessä tuotantosolussa tai kuormitusryhmässä.

Tuotannon peruskalenterissa on mahdollista halutessa määrittää esimerkiksi tulevan jakson lomapäivät tai tuotantoseisokit, jotka poikkeavat normaaleista työpäivistä. Tuotannon peruskalenteriin merkityt lomapäivät vaikuttavat siis kaikkiin kyseistä kalenteria käyttäviin tuotantosoluihin, mutta peruskalenteria ei tarvitse laskettaa uudelleen vuosittain.

Tuotantosolujen ja kuormitusryhmien kalenterit lasketaan aina tietylle ajanjaksolle. Oletuksena Business Central tarjoaa ajanjaksoksi kuluvaa vuotta, mutta ajanjaksoksi voidaan valita mikä tahansa.

Kalenterien lasketus voidaan myös ajastaa tulevaisuuteen työjonon aikataulutuksen avulla. Kalenterit täytyy laskettaa aina uudelleen mikä tuotannon peruskalenteriin tai tuotantosolun kapasiteettiasetuksiin tehdään muutoksia.

Tuotannon kalentereita käytetään hyödyksi tuotannon aloitus- ja lopetuspäiviä laskettaessa, mahdollista käytettyä ja käytettävissä olevaa kapasiteettia laskettaessa, sekä esimerkiksi toimituksen lupaamisen laskennan perusteena, kun käytetään Mahdollinen luvattavaksi -toimintoa.

Tuotannon kalentereita käytetään hyödyksi tuotannon aloitus- ja lopetuspäiviä laskettaessa, mahdollista käytettyä ja käytettävissä olevaa kapasiteettia laskettaessa, sekä esimerkiksi toimituksen lupaamisen laskennan perusteena, kun käytetään Mahdollinen luvattavaksi -toimintoa.